Sastojci:
450 g lješnjaka, sirovog
340 g čokolade
2 šoljice kristal šećera
1,5 kašika mljeveog cimeta
250 g maslaca ili margarina
2 šoljiice vode
1,5 šoljica meda
450 g kora za baklavu
Priprema
1. Zagrijte rernu na 175°C. Pecite lješnike oko 12 minuta i ohladite. Ogulite im kožicu pa u sjeckalici usitnite.
2. Čokoladu (gorko-slatku), 2/3 šoljice šećera i cimet izmiksajte dok čokolada i lješnici ne budu jednake veličine.
3. Premažite maslacem posudu za pečenje. Poslažite osam kora i premažite ih otopljenim maslacem. Stavite dvije šoljice nadjeva na kore. Premažite otopljenim maslacem i stavite još dvije kore. Dodajte još dvije šoljice fila. Stavite još dvije kore premazane otopljenim maslacem i dvije šoljice fila. Složite na to tri kore i premažite ih maslacem. Isijecite baklavu na željene oblike.
4. Pecite baklavu 25 minuta, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 50 minuta.
5. Zakuvajte vodu, med i dvije šoljice šećera i kuvajte desetak minuta pa prelijte ispečenu baklavu.
(B92 / stvarukusa.rs)
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
0 komentari:
Objavi komentar