ads

Baklava s lješnjacima i čokoladom

Sastojci:

    450 g lješnjaka, sirovog
    340 g čokolade
    2 šoljice kristal šećera
    1,5 kašika mljeveog cimeta
    250 g maslaca ili margarina
    2 šoljiice vode
    1,5 šoljica meda
    450 g kora za baklavu

Priprema

1. Zagrijte rernu na 175°C. Pecite lješnike oko 12 minuta i ohladite. Ogulite im kožicu pa u sjeckalici usitnite.

2. Čokoladu (gorko-slatku), 2/3 šoljice šećera i cimet izmiksajte dok čokolada i lješnici ne budu jednake veličine.

3. Premažite maslacem posudu za pečenje. Poslažite osam kora i premažite ih otopljenim maslacem. Stavite dvije šoljice nadjeva na kore. Premažite otopljenim maslacem i stavite još dvije kore. Dodajte još dvije šoljice fila. Stavite još dvije kore premazane otopljenim maslacem i dvije šoljice fila. Složite na to tri kore i premažite ih maslacem. Isijecite baklavu na željene oblike.

4. Pecite baklavu 25 minuta, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 50 minuta.

5. Zakuvajte vodu, med i dvije šoljice šećera i kuvajte desetak minuta pa prelijte ispečenu baklavu.

(B92 / stvarukusa.rs)
Share on Google Plus

About memo

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari:

Objavi komentar