ads

Karidopita

Za 8 osoba potrebno je: 5 jaja, 130 g šećera, 180 g brašna, 100 g putera, 300 g oraha, 1 kašičica cimeta u prahu, 2 zrna karanfilića, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike konjaka, šećer u prahu za glazuru, prstohvat soli. Za sirup: 150 g šećera, 2,5 dl vode, sok od 1 limuna, komadić cimeta.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca i stavite u činije. Sameljite orahe. U dubokoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, orahe i izmrvljeni karanfilić. U drugoj činiji umutite omekšali puter sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, penasto umutite, pa postepeno dodajte mešavinu brašna i oraha, konjak i belanca umućena u čvrst sneg sa malo soli. Mešajte dok smesa ne postane homogena, sipajte u podmazan pleh posut brašnom i pecite 40-45 minuta. U šerpi pomešajte 2,5 dl vode, 150 g šećera, sok od jednog limuna i komadić cimeta i skuvajte sirup. Posle 10 minuta izvadite cimet, ohladite sirup i prelijte preko vrelog kolača. Izbockajte ga viljuškom kako bi bolje upio sirup. Ohlađen kolač isecite na kocke, pospite šećerom u prahu i krupno seckanim orasima i poslužite.

Izvor: novosti.rs
Share on Google Plus

About memo

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari:

Objavi komentar