Sastojci:
Za kore:
400 g brašna
150 g šećera
500 g margarina
50 g meda
5 kašika mleka
1 jaje
1 kašičica soda bikarbone
ulje
Za fil:
12 kašičica griza
100 g margarina
100 g šećera
6 dl mleka
5 kašika šećera
sok ili rendana kora od 1/2 limuna
Ostalo:
200 g pekmeza od kajsije
Za glazuru:
3 kašike vode
2 kašike kakaoa
2 kašike šećera
Priprema:
Kore:
1. Iseckati margarin na kocke, pa staviti u šerpicu. Dodati šećer, mleko, jaje i med, te kuvati na pari uz neprestano mešanje. Nakon toga ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smesu postepeno dodavati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, a zatim dobro umesiti testo.
3. Napraviti 4 jufke, pa ih ostaviti da odstoje 30 minuta.
4. Svaku jufku razvući oklagijom na veličinu 30×40 cm.
5. Poleđinu pleha premazati uljem, pa peći svaku koru posebno na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. Zagrejati mleko sa šećerom, postepeno dodavati griz i mešati dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom i limunom, te sjediniti s ohlađenim grizom.
Finalni postupak:
1. Kore premazivati najpre pekmezom, a zatim filom i ređati jednu na drugu. Završiti s filom.
2. U šerpici skuvati vodu sa šećerom. Skloniti s ringle, dodati kakao i promešati dok se ne otopi.
3. Premazati ceo kolač, pa ga ostaviti da se ohladi jedan dan pre služenja.
4. Seći mokrim nožem na željene oblike.
Izvor: posaljirecept.rs
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
0 komentari:
Objavi komentar