ads

Domaći hljeb

Potrebno je: 1 kg integralnog brašna, 500 g belog brašna, 1 kesica suvog kvasca (8 g), 2 kašičice šećera, 60 ml mlake vode, 1 kašika maslinovog ulja, pola kašičice soli, 250 ml toplog mleka, 250 ml vrele vode, 2 kašike melase.

1. Pomešajte kvasac sa šećerom i toplom vodom, pa ostavite da odstoji 2, 3 minuta, dok se kvasac ne rastvori. U drugoj posudi, sjedinite ulje, so i toplo mleko, dolijte vrelu vodu i melasu, promešajte. Kad se ohladi, sjedinite sa kvascem i umešajte polovinu integralnog i belog brašna.

2. Postepeno dodajte preostalo brašno i umesite u meko, lepljivo testo. Stavite testo u činiju, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da raste oko dva sata na sobnoj temperaturi, dok se zapremina ne udvostruči.

3. Premesite testo kako bi se smanjila zapremina i podelite na dve jufke. Na radnoj površini posutoj brašnom, umesite i oblikujte svaki deo posebno, pa ostavite testo da raste na sobnoj temperaturi oko 40 minuta.


4. Posle pola sata zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite hleb u pleh obložen masnim papirom, zasecite površinu i pecite 30-40 minuta, da korica porumeni. Pečen hleb izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Share on Google Plus

About memo

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari:

Objavi komentar