Potrebno je:
Za biskvit:
300 g oštrog brašna,
100 g badema,
200 g šećera,
1 kesica praška za pecivo,
2 ravne kašike kakao praha,
1 kašičica cimeta,
1 kesica (burbon) vanilin šećera,
6 kašika džema od kajsija (ili šljiva),
3 dl vode,
100 g crne (posne) čokolade.
Premaz za kore:
6 kašika džema od višanja,
1 kašičica ruma.
Još je potrebno:
500 g marcipana.
Glazura
150 g posne čokolade za kuvanje,
2 dl posne slatke pavlake.
Kraljevska posna torta se priprema na sledeći način:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno kalupa za torte prečnika 24 cm obložiti pek papirom, a strane namastiti posnim margarinom
Koristiti pečeni neslani badem bez kožice.
Bademe samleti u mlinu za orahe, a zatim i u električnom mlinu za kafu, tako da ne bude zrnaca badema.
Posnu čokoladu naseckati na sitne kockice ili krupno narendati.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejati u dublju plastičnu posudu. Dodati sve ostale suve sastojke. Dodati džem i vodu, te izmešati prvo kašikom, a zatim i mikserom na najmanjoj brzini (da ne prska).
Umešati usitnjenu čokoladu.
Izliti smesu u pripremljen kalup i peći na 180 stepeni oko 25-30 minuta (zavisno od jačine rerne).
Proveriti da li je biskvit pečen zabadanjem čačkalice u sredinu biskvita (po obodu se pre ispeče). Ne sme ostati tragova testa na čačkalici.
Kad je pečen, izvaditi ga iz rerne, ostaviti da se prohladi nekih 5 minuta, dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa, pa izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom i ukloniti papir. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Marcipan podeliti na dva jednaka dela (po 250 g) i svaki rastanjiti oklagijom između dva lista pek papira ili celofana (ili na silikonskoj podlozi pomoću plastične/silikonske oklagije) da bude kružnog oblika, prečnika malo većeg od prečnika biskvita. Zatim pomoću obruča u kom ste pekli biskvit iseći pravilan krug marcipana, a višak ukloniti i ostaviti za neki drugi kolač ili napraviti ukrase.
Površina pečenog biskvita neće biti ravna, već ispupčena uz obod. Ako želite, odsecite pomoću konca ispupčeni deo, da bi torta bila ravna. Tako ja uradim, pa odstranjeni deo biskvita zgnječim, dodam malo keksa i slatke pavlake i napravim kuglice.
Zatim pomoću konca ili tanke žice prepoloviti biskvit po visini. Korica je malo deblja, pa bi je prvo trebalo malo zaseći oštrim nožem (samo par centimetara). Gornju polovinu okrenuti kao kad listate knjigu.
Džem od višanja pomešati sa rumom. Zatim obe polovine biskvita premazati tanko sa dve do tri kašike smese džema od višanja i ruma. Ostavite par minuta.
Na donji biskvit premazan džemom postaviti “iskrojen” marcipan.
Preko marcipana staviti gornju koru tako da strana premazana džemom dodiruje marcipan.
Zatim i gornju stranu ovog biskvita premazati smesom od džema i ruma da popuni sve rupice na biskvitu.
Staviti da se hladi u frižider dok pripremate glazuru.
Čokoladu za kuvanje otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Slatku posnu pavlaku zagrejati na vatri skoro do ključanja. Skinuti sa vatre i dodati joj otopljenu čokoladu. Dobro izmešati. Ako bude gusta smesa još malo zagrejati. Preliti celu tortu vrelom smesom. Brzo zagladiti (ako je neravna).
Hladiti u frižideru dok se glazura ne stegne. Prekriti površinu drugim listom marcipana. Dekorisati.
Za čokoladne ukrase potrebno je oko 100 g posne čokolade za kuvanje. Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Preneti u vrećicu za zamrzivač kojoj se zatim odseče vrh ćoška i crtati ukrase.
Izvor: http://www.posnajela.rs
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
0 komentari:
Objavi komentar